Les plaques es mouen a causa de les corrents de convecció que es produeixen a l'astenosfera, aquestes corrents poden trencar una placa i separar els fragments i també poden fer xocar una placa contra una altre. Aquests límits entre plaques són molt importants perquè són on té lloc la major part dels processos interns de la Terra.
Es distingeixen tres tipus de límits:
Límits divergents o límits constructius: Té lloc una separació de plaques, que facilita el trencament dels continents i la formació d'oceans per l'ascens de material rocós fos procedent de l'interior de la Terra.
-Si té lloc a una placa oceànica es forma una Dorsal oceànica. formació d'oceans
-Si té lloc a una placa continental es forma una Zona de Rift--- trencament d'un continent
Límits convergents o límits destructius: Es produeix una col.lisió entre plaques. El moviment d'aproximació entre dues plaques pot ser de dos tipus:
Zona de subducció.
-Zona de subducció.- Es caracteritza perquè la litosfera oceànica s'ensorra sota la litosfera continental formant serralades amb volcans. Si les dues plaques que xoquen presenten litosfera oceànica es produeixen les fosses oceàniques.
-Zona d'obducció.- Es produeix quan una litosfera continental xoca amb altra litosfera continental i origina una serralada.
La fricció entre les plaques és l'origen d'alguns terratrèmols, així com de l'aparició de l'activitat volcànica ja que en aquest punt el gruix de litosfera és menor. És l'origen de l'anomenat anell del foc.
Límits transformants: Té lloc un moviment lateral de les plaques que genera una forta fricció i activitat sísmica. Normalment s'hi formen falles.
domingo, 29 de noviembre de 2009
Suscribirse a:
Enviar comentarios (Atom)
Això et debia anar de perles per a l'exàmen, oi?
ResponderEliminar